2013年9月18日 星期三

參加了風帆比賽研習班

 
前幾天參加了風帆(小帆船, 不是滑浪風帆)比賽研習班, 其實絕對未夠班比賽, 只是想導師執好我的控船技巧吧. 跟高手在大風中追逐(當然我只有追的份兒) ...... 好刺激獲益良多.

導師馮sir是高手中的高手, 比賽經驗豐富不在話下, 執了我不少粗疏的技巧, 解決了我好些疑難, 例如海上遇到雷暴怎做?大風中順風航行極易反船怎算.......?
 
還有大半班同學都是比我高兩級也不只的高手, 學到很多連想也未想過的技巧, 那些技術, 我連練習也未夠班呢. 小帆船又是一個無涯的小世界.
 
有船友聽說我跟馮sir上課, wsp問我傳說中有個姓馮的高手, 剛在荷蘭參加風帆比賽, 比賽後連船也買了回香港 . 是不是你的導師呀?
 
第二天我問馮sir, 他說 : " 就是我, 除了我有誰那麼傻!? "
 
 woow! 我都想有資格咁傻 :p
 
 

12 則留言:

  1. 回覆
    1. 難得可以那麼接近大海而且,好多技術學習和練習,好有趣

      刪除
  2. 好多人,為興趣真的會很儍。我剛在yblog 認識你,你博命硏究做雪芳蛋糕,我都覺得你傻架。不過你有你的 堅持,我很欣賞你追求完美的恆心。

    回覆刪除
    回覆
    1. Hee, 其實我不是那麼完全主義呢,不過有時失敗了唔忿氣,投入d 會有趣d . 多謝妳多年的探訪啊。

      刪除
  3. " 剛在荷蘭參加風帆比賽, 比賽後連船也買了回香港 " <---- so cool~ ^0^
    moon 兄,依個係你新興趣!?

    回覆刪除
    回覆
    1. 真係高高高手, 只有敬佩的份兒

      係呀, 玩左一年左右啦

      刪除
  4. 嘩,睇到個 title,知道你比賽,一定好勁呀!!

    Moon 哥,中秋節快樂!

    回覆刪除
    回覆
    1. 只係初哥"研習班"咋, 遠遠未可以比賽, 行船行得好d已經好好了.

      中秋節快樂呀!

      刪除
  5. 真係唔簡單..文武雙全呀!

    回覆刪除
    回覆
    1. 面紅!!! 邊係呢, 只係貪玩而已 :)

      刪除
  6. 好勁...原來你玩風帆!

    回覆刪除