2014年6月21日 星期六

icing cookie 的練習 - 中小龍貓和煤碳屎鬼


 兩隻小東西終止完成了.

他們叫中龍貓(chutoto) 和小龍貓 (chibitoto) ,chutoto 約700歲, chibitoto大約100歲, 和大龍貓 ( totoro 約 1300歲, 都是森林的化物 (精靈), 日本人覺得大自然的東西都有靈性, 化身為活物, 就叫做化物了.


 

 他們三兄弟, 加上煤炭屎鬼 ( susuwatari ) 好可愛呀! 你知道兩隻小的坐著那包裹是什麼嗎!



 































我就是照著鎖匙扣, 畫出草圖的


然後用糖霜和食用色素慢慢唧出可愛的東西, 但仍未練到硬線完成順滑, 再練不到, 可能是手筋所限了.


6 則留言:

  1. Moon 哥你做過咁多練習,通常你係會留起保存定係食落肚!?

    回覆刪除
    回覆
    1. 大部份都係收藏,有緣就送比人,自己食一兩件 ........ 如果淺色嗰d

      刪除